10. let FD Goga - Foto društvo GOGA Zagorje

Pojdi na vsebino
10. let Foto društva Goga

Kako hitro čas beži …, za nami je 10 let delovanja FD Goga. Še prav živo se spominjam obiska Tine in Vukašina v moji pisarni. Ob koncu pogovora je beseda stekla o njuni želji po ustanovitvi fotografskega društva. Takoj sem se pridružil ideji in ponudil vso svojo pomoč in podporo. Ideji sta se pridružila še Nika in Samo. Uredili smo formalnosti za ustanovitev društva. Na naše veselje smo hitro prišli do naše Goge, ki ji je več let predsedovala Tina Šobot.

Članstvo se je povečevalo in kar hitro smo imeli petdeset članov. Osnovna šola Toneta Okrogarja nam je ponudila brezplačno uporabo prostorov za sestanke in predavanja.
Pripravili smo prvo razstavo in začeli z izobraževanjem članstva. Vsak dogodek, delavnica je za nas pomenila nekaj novega, novo izkušnjo. Učili smo se eden od drugega. Društvo se je razvijalo in napredovalo v vseh pogledih. Postajali smo vedno bolj pogumni in se lotili zahtevnejših projektov.

Na predavanjih smo gostili številne znane fotografe in strokovnjake (Kravanja, Kraševec …), izkoristili pa smo tudi znanje članov društva (Pušnik).
Vsako leto pripravimo pregledno razstavo fotografij članov društva v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Tradicionalna je postala tudi decembrska razstava, kjer predstavimo fotografski pregled dogodkov preteklega leta. V mesecu septembru so se predstavili nekateri člani, predstavili smo projekt črno bele fotografije, fotografije motorjev z modeli v avtentičnem zasavskem okolju in še nekatera druga (rudnik, industrija v Zasavju …). Razstavljali smo na številnih lokacijah (Ljubljana, Soča, Kum, Trbovlje …). Zelo odmevna je bila naša prva razstava v tujini. Svoje fotografije smo predstavili v Pliberku. Najbolj odmevna in zahtevna je bila priprava Pregledne razstave fotografij pod okriljem FZ Slovenije.
S fotoaparati smo prepotovali skoraj celotno Slovenijo. Organizirali smo potep s fotoaparati po celinski in obalni Primorski, Planinskem polju, Cerkniškem jezeru, Dolenjski, Kočevski, Kozjanskem.

Želeli smo zagotoviti prostore za delovanje društva, se dogovorili za najem z vodstvom KC Delavski dom in pričeli z urejanjem društvenih prostorov.
Ob delih v »studiu« smo hitro prišli do spoznanja, kdo so pravi člani društva, ki bodo poleg fotografiranja, čas namenili tudi za društveno dejavnost in druženju članov.
Z leti se je osip članov povečal. Ostajalo je pozitivno in delovno jedro, ki je vodilo in načrtovalo dejavnosti društva. S časom se je oblikovala skupina, ki ji ni bilo vseeno, kaj se z društvom dogaja in delovanje  društva postavila na nove temelje. Imamo novo, prenovljeno Gogo z novimi izzivi, še bolj ustvarjalno in usmerjeno v napredek. Nov predsednik je Mitja Derenda, ki je organiziral več delavnic, v katerih so sodelovali številni člani (delavnice z modeli, portretna fotografija, poslikave obraza in telesa, digitalni body paiting, Medijske Toplice, Dobrna …)
Počasi se krepimo in rastemo, zopet se radi družimo. Tako nastajajo pogoji, da spet postanemo sposobni narediti nekaj inovativnega, ustvarjalnega, nekaj lepega, kar nas bo obogatilo in razvilo našo srčno kulturo.

Bronislav Urbanija

FOTO DRUŠTVO GOGA ZAGORJE OB SAVI
Čolnišče 16, 1410 Zagorje ob savi
Copyright©2010-2023 Foto društvo Goga Zagorje / Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani Franci Oven
Nazaj na vsebino