Razstava rudarskih slik na Sv. planini - FOTO DRUŠTVO GOGA ZAGORJE

Zagorje ob Savi

Foto društvo GOGA

V Zagorje smo prinesli dogodek.
Pojdi na vsebino
FD Goga > Arhiv > 2012


10.2.2012

NNNP

Vsako razstavo je treba postavit in pospravit. Tako smo se danes, na kulturni praznik leta gospodovega 2012 odpravili fotoentuziasti postavljat razstavo rudarskih slik na Sveto planino nad Trbovljami. Smiljan, Bruno in Franci so se peljali z Alešom, jaz in Vesna pa sva skočila še v Zagorje po Vukota in hajd v hribe. Glede na to, da je zima v teh dneh končno pokazala kremplje in zobe, je pogon 4x4 prišel zelo prav. vsi smo se peljali v dobri veri, da bomo pred domom na Planini ustavili in zložili slike in ostalo robo iz prtljažnika v notranjost objekta dokler...... ja dokler se ni moj Jeti zaril v naplužek snega sredi ceste par 100 metrov pred domom.  Žal ni šlo več naprej. Vzeli smo robo Iz Audijevega prtljažnika, Smiljan je poklical oskrbnika Mirana, da nam je prišel na pomoč od zgoraj in otovorjeni smo jo mahnili proti domu. Moja Vesni se je seveda hudovala (milo rečeno) nad nespluženo cesto, ker je bila rahlo neprimerno obuta, ampak ker je Bruno utrl gaz pred nami smo kar nekot rinili za njim dokler...... ja dokler nisem hotel probati, če bi z avtomobilom šlo pa le mogoče mimo zameta kar po travniku (ni ga čez komot...). In nastopil je trenutek krute resnice. Prvi korak me je do kolena pogreznil v suh sneg, ko pa sem se skušal skopati nazaj, sem stopil na "bananin olupek". Dvakrat sem se še ujel na noge, potem pa ni šlo več ....... po dolgem in širokem sem zarinil v sneg. Pa vse skupaj niti nebi bila katastrofa, če nebi imel v rokah vsaj 10 slik v okvirjih. Slike je potem prevzel Miran, jaz  pa sem se spravil v red in počasi odgazil za skupino. Ko smo končno prišli v dom, smo najprej pregledali škodo. Dve šipi sta počili a k sreči je imela oskrbnikova žena Majda ravno take tako, da smo jih zamenjali. Najprej smo postavili rudarske slike v veliki sobi. Zamenjali smo par žarnic in tako vsaj malo izboljšali razsvetljavo, zabili par žebljev, obesili slike, Smiljan jih je še nacentriral, nato pa smo se preselili v manjšo sobo, kjer smo postavili še slike z motivi Planine in razgledi s planine. Vsi smo bili zadovoljni z opravljenim delom. Izkazal se je pa tudi oskrbnik Miran, ki je častil čaj s šolčkom močnega......... pa ne samo enkrat. No vmes so tudi očistili cesto in domov smo se vrnili povsem varno. V petek pa upam, da ne bo preveč snega in da bo prišlo na ogled čimveč ljudi. Imeli bodo kaj videti..
Zakaj naslov NNNP? Ta stari se tega še spomnemo, ta mladi pa vprašajte tastare.... Ustavila nas ni niti kopica snega, niti polomljene šipe, tako da "nič nas ne sme presenetiti"........in nas ni!

Spomini na prihodnost…

…mi je napisal Smiljan, ko je poslal slike z otvoritve razstave na Sveti Planini. Ja, uspelo nam je še enkrat. Kljub slabim razmeram na cesti in v zraku, snežilo je namreč cel petek kot za stavo, smo se najbolj vneti ljubitelji fotografije iz našega kluba, nekaj družinskih članov in nekaj povabljencev zbrali  v rudarskem domu na Sv. Planini, kjer smo otvorili fotografsko razstavo Knapi na Sveti Planini. Začetek smo sicer malo prestavili, ker je par povabljenih prišlo z rahlo zamudo, nato pa je naš Bruno Urbanija imel uradni nagovor vseh prisotnih, kjer je razložil, kako je razstava nastala. Po njegovem govoru je še na kitaro zaigral in zapel tri svoje pesmi Andrej Guček, član skupine Hiša.
Uradnemu delu in kulturnemu programu pa je sledil tisti neuradni, ki je bil še bolj prijeten, za kar sta poskrbela Majda in Miran Jurše, oskrbnika doma na Sv. Planini. Ob prigrizku in kozarcu rujnega, so se nam jeziki razvezali in srečanje je trajalo v prijetnem vzdušju še kar nekaj časa.  Malo smo sicer pogrešali udeležbo naših »fotomodelov«, rudarjev, ki smo jih fotkali globoko pod zemljo pri njihovem delu. Prepričan pa sem, da bo vsak ki ga zanima fotografija, ali pa rudarjenje vsaj malo, našel pot do razstavljenih fotografij, ki bodo na ogled v rudarskem domu do sredine meseca maja.
In tako smo na koncu zopet pri spominih na prihodnost. S polno paro že delamo  naprej, v spominu pa nam ostajajo stvari, ki jih bo še definitivno treba ponoviti. Mogoče kako drugače, pa vendar vsaj tako kvalitetno.

Srečno

         Copyright © 2014-2017 Foto društvo Goga Izdelava in oblikovanje Franci Oven

FOTO DRUŠTVO GOGA
Selo pri Zagorju 13, 1410 Zagorje, Slovenija
Email: fd.goga@gmail.com Splet: www.fd-goga.si
Kontakt
Nazaj na vsebino