Razstava in predavanje v Cerknem - FOTO DRUŠTVO GOGA ZAGORJE

Zagorje ob Savi

Foto društvo GOGA

V Zagorje smo prinesli dogodek.
Pojdi na vsebino
FD Goga > Arhiv > 2011


26.03.2011

Razstava in predavanje v Cerknem

»Ti, Herman Čater ima razstavo in predavanje v Cerknem, a gremo?« je bilo takoj po dober dan slišati iz Edijevih ust.
»Kdo hudiča pa je to?« sem najprej pomislil. No, ko mi je pokazal še uradno vabilo za razstavo, sem hitro dobil zelo pozitivno mnenje. Takoj sva telefonirala še Franciju (jamska naveza dela), ki je potrdil udeležbo. Po spletu okoliščin se nam je pridružil še Janez Podbregar in v soboto, 26.3. zjutraj smo jo mahnili ob 7h zjutraj proti Cerknem. Tja smo prišli tik pred zdajci (…mater, še za kofe ni blo cajta…) in na vratih nas je pričakal gostitelj Marko Čadež iz cerkljanskega foto društva, ki nas je pospremil v razred, kjer smo imeli predavanje.
Ostali udeleženci so bili nemalo presenečeni, ko so izvedeli, da smo se mi štirje zanesenjaki pripeljali iz Zasavja, mojster Čater pa je takoj dejal, da bi bilo bližje, če bi on prišel k nam.
Predavanje je bilo na temo portretne fotografije in že uvodni del je poplačal vso nafto, ki sem jo pokuril do Cerknega. Na preprost in dostopen način je bilo povedano toliko novih stvari, da sem popolnoma zamenjal mišljenje o portretni fotografiji, za katero sem mislil, da jo obvladam vsaj nekaj.
Po približno uri in pol predavanja smo šli še skupaj v muzej, kjer smo si ogledali razstavo in prisluhnili komentarju avtorja. Razstava fotografij je bila na temo Pozabljen, za katere je dobil najvišja fotografska priznanja. Kogar zanima ogled mojstrovin jih najde na naslednjem linku:

<http://caterherman.webs.com/apps/photos/album?albumid=6851716>

Po vrnitvi v šolo nam je pokazal in pokomentiral še nekaj svojih del. Prisluhnili smo tudi zanimivi pripovedi in si ogledali predstavitve Sibirije, obisk Emiratov, Škotske in drugih krajev. Čas do dvanajstih je kar prehitro minil in zaključili smo s fotografskim delom, nato pa se je v odprtem pogovoru predstavil še Herman Čater kot osebnost.
Vsi štirje Zasavci smo se na poti nazaj grede strinjali, da je gospod Čater na nas napravil kar precej velik vtis .

S koncem predavanja, pa še ni bilo konec naših dogodivščin. Med vračanjem proti domu smo pred Sovodnjem vozili ob simpatičnem potoku, ki smo ga opazili že zjutraj. Kar naenkrat je bila komanda »Stoj!« in že smo trije stali s svojimi fotoaparati ob potoku in slikali brzice, Janez pa je skozi svoj objektiv zrl nekam v nebo. Skoraj pol ure smo porabili da smo se nasitili fotografiranja, nato pa smo v Škofji loki zapolnili še drugo luknjo, v piceriji, kjer pečejo absolutno prevelike pice…ampak čisto zares!...... Aja, pa še en kofe intravenozno je padel…
Pot do Kisovca je nato potekala ob kovanju načrtov, kam vse bomo še obračali objektive po Zasavju in mejdun naštetih je bilo toliko stvari, da bi lahko naredili par dolgometražnih filmov. V Kisovcu sta naju z Edijem zapustila Janez in Franci, jaz in Edi pa v Trbovlje, ampak ne naravnost, temveč preko znojil in čez Vrhe. Pa ne zato da bi bila prej doma. Vmes je »padlo« še nekaj slik ovc in škotskih goved, ki jih ima moj prijatelj na Čebinah.
Dan je bil popoln…

Avtor besedila: UJO

   


Copyright © 2014-2017 Foto društvo Goga Izdelava in oblikovanje Franci Oven

FOTO DRUŠTVO GOGA
Selo pri Zagorju 13, 1410 Zagorje, Slovenija
Email: fd.goga@gmail.com Splet: www.fd-goga.si
Kontakt
Nazaj na vsebino